Вижте съветите на експертите за безопасно шофиране

Намаляват тежките пътни инциденти в област Хасково. "До 31 юли имаме с 24 по-малко тежки произшествия, с 10 по-малко убити граждани и с 5 по-малко ранени. Това е в резултат на водачите, които все повече се съобразяват с ограниченията, както и на нашата контролна дейност по пътищата". Данните и заключението изнесе в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS Димо Чобанов, началник „Пътна полиция” Хасково.

Най-честите нарушения са превишената скорост и неизползването на обезопасителни колани. За половин година са установени 188 слчая на употреба на алкохол и 113 случая за шофиране след употреба на наркотици, посочи Чобанов.

Хасково-Димитровград е една от най-натоварените отсечки това лято, тъй като е част от пътя към Гърция през КПП Маказа, който изненадва всеки ден с по-големи опашки. Вчера АМ "Марица" остана затворена за няколко часа заради инцидент, който се случи в участък с ремонт. Заради натоварения трафик през лятото, има засилено полицейско присъствие по АМ "Марица" и по първокласните пътища, а от "Пътна полиция" съветват шофьорите освен да спазват стриктно правилата, да тръгват на път отпочинали и да правят чести почивки.

Димо Чобанов допълва: „През летния сезон шофьорите трябва да бъдат особено внимателни при участъците с временна организация – например при АМ „Марица” след разклона за Свиленград. Ние всекидневно правим обход на участъка заради липса на сигнализация и паднали знаци и своевременно се предприемат мерки с Обласно пътно управление и фирмата, с която при нужда да се поставят допълнителни знаци за ограничаване на скоростта".

Как да избегнем инцидентите на пътя и да не развалим лятната си отпуска съветва и автомобилният състезател Румен Дунев, президент на Федерацията по автомобилизъм:

Той призова да спазваме безопасна дистанция, да сме концентрирани и постоянно погледът ни да е върху автомобила пред нас, но така, че да можем да виждаме и автомобилите пред него. При резки намалявания на автомобила да задействаме аварийните светлини, а при аварирал автомобил в аварийната лента да не отклоняваме вниманието си от пътя заради любопитство какво се е случило.

За верижнбите кататсрофи Дунев допълни, ако шофьорите не могат да спрат и предусещат, че  ударът е неизбежен, да отклонят движението в ляво или дясно с волана, за да избегнат челен сблъсък. "Причината е, че при челен удар 75% от тях са тежки", посочи състезателят. 

"Закона за движение по пътищата по никакъв начин не е по-маловажен от актуализацията на бджета, за което депутатите се обединиха. При сформиране на новото правтелство е много важно първо да се приеме", подчерта и необходимостта от законови промени Румен Дунев.  

Повече гледайте във видеото. 

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.