Проектът е на изследователски център в Мадагаскар

Насекомите се считат за вкусни сезонни закуски в много африкански страни. И Мадагаскар не прави изключение. Проектът „Валала фарм” е създаден по идея на Центъра за биоразнообразие на Мадагаскар и е разположен в столицата Антананариво.

Учените изследват, отглеждат и преработват в храни насекоми с високо съдържание на протеини, които са полезни за хора и животни. От някои видове насекоми се създават и евтини торове, които са с доста полезни качества за растенията.

Според ентомолога и основател на „Валала фарм” Брайън Фишър в Мадагаскар има най-малко 80 уникални вида насекоми. „Насекомите имат много предимства пред традиционните източници на протеини. Можете да ги отглеждате с по-малко вода, по-малко храна и имат по-малко въздействие върху околната среда. Особено в Мадагаскар, където не можете да отглеждате крави на вече изтощени пасища. И не можете да продължите да изсичате гори, когато са останали само десет процента от тях”.

Мисията на проекта е да открие повече начини за набавяне на ядливи насекоми на хората през цялата година. Плановете са да могат да се предоставят протеинови храни от буболечки, достатъчни за  551 000 хранения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс