Това обяви той преди първото заседание на Министерския съвет

Властта ще обяви търг за доставки на втечнен газ. Това стана ясно от първото заседание на служебния кабинет. Целта е така да се гарантира потреблението до края на отоплителния сезон. Предстои и приемането на оздравителен план за държавното дружество „Булгаргаз”.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Николов: Има рамков договор за танкерите с газ, офертата е ангажираща

След като вчера служебният премиер създаде кризисен щаб заради газовите доставки, днес той обяви и резултатите от първото му заседание. Още утре две министерства започват работа по оздравителен план за „Булгаргаз”, така че дружеството да има възможност да плаща нужните количества. Сред решенията за излизане от газовата криза са и обявяването на търг за краткосрочни доставки на втечнен газ.

Кризата с доставките на газ беляза началото на първото редовно заседание на служебния кабинет. Служебният премиер Гълъб Донев подчерта, че се работи денонощно и изтъкна очакванията си от работата на експертите.

„Очаквам реални действия с конкретни резултати, а не думи за намерения”, заяви той.

Кабинетът „Донев” излезе с 2 решения за газовите доставки. Стъпка едно – спешен план за финансово стабилизиране на „Булгаргаз”.

„Още утре МЕ, съвместно с МФ ще изготви план за финансовото стабилизиране на „Булгаргаз”, за да бъде дружеството в състояние да обезпечи финансово газовите доставки. Казано иначе - за да е в състояние да плаща за реално договорените количества природен газ”, посочи Гълъб Донев.

Енергийният министър: Ситуацията с доставките на газ е критична, „Булгаргаз” е във финансова криза

Втората крачка към осигуряването на синьо гориво за предстоящия отоплителен сезон ще е търсенето на вариант за доставки.

„В следващата седмица МЕ ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде осигурено потреблението ни до края на отоплителния сезон”, каза още служебният премиер.

Служебният вицепремиер и транспортен министър Христо Алексиев, който е част от кризисния щаб, очерта основните проблеми, които той трябва да реши. .

„Няма договор за такива танкери, има оферта и пак казвам те са три. Притеснителното е, че откъдето и да има доставки финансовото състояние на „Булгаргаз” е много тежко”, коментира той.

Служебният премиер подчерта, че няма да позволи намеса в работата на новото правителство.

„Няма да влизам в задочни политически дискусии. Отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии. Правителството знае какво прави няма нужда от външни консултантски услуги”, заяви той.

Работата на кризисния щаб ще продължи през следващите  седмици.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.