Миналият петък е направена промяна в наредба, която отменя физическото наблюдение при отпечатване на ценни книжа

Започна организирането на предсрочните парламентарни избори. От ЦИК увериха, че са в готовност и имат достатъчно машини за вота. В същото време вътрешният министър е категоричен, че ще  впрегнат целия ресурс срещу купения вот.

Изборите ще бъдат на 2 октомври. Те започват в 7 сутринта и приключват в 20 часа. От ЦИК съобщиха, че наличните машини са достатъчни и не се налага закупуване на нови. Те са над 12 800. Отново в най-натоварените секции ще има по две устройства.

Партиите и коалициите имат време за регистрация за участие до 17 август. На 2 септември започва началото на предизборната кампания. До 6 септември продължава подаването на заявления за хората, които ще гласуват в чужбина. На този фон от ЦИК съобщиха за казус, свързан с контрола с бюлетините.

Подготовката за изборите: МВР и ЦИК започват оперативна работа след вторник

Миналият петък е направена промяна в наредба, която отменя физическото наблюдение при отпечатване на ценни книжа, което включва и това на бюлетините, обявиха от ЦИК. Идеята не била съгласувана с тях съобщиха още от Комисията, а промяната изненада и Обществения съвет.

„Аз не съм смутена от това решение. Смутена съм от факта, че до момента ние имаме бюлетини като ценни книжа и нямаме проверки за това дали единствено тези бюлетини, които се разпределени по определени секции са онези бюлетини, които са използвани, тъй като никой никога не е проверявал отрязъците на бюлетините”, заяви Румяна Дечева.

В отговор от Министерството на финансите изпратиха становище, в което заявяват, че решението е взето на 26 юли. Тогава все още управлява правителството на Кирил Петков. И съобщават, че вече е подготвен проект за отмяна на решението, като целта е осигуряване на контрол при отпечатването и предаването на хартиените бюлетини.

Междувременно организацията за предстоящия вот вече започна. Нови машини няма да бъдат закупувани. Остава обаче казусът със съхранението им. И до днес те са в частен склад, вместо в държавен, което струва скъпо.

„Разбира се, че това е по-скъпо. Ангажимент на страната ни е да осигури помещения, които се контролират от държавата по реда, по който се контролира всичко, което е от интерес за страната. Очаквахме този въпрос да бъде решен”, коментира Румяна Дечева.

Демерджиев: Основен приоритет на МВР ще бъде борбата с купения и корпоративен вот

Машините се охраняват от МВР. Новият вътрешен министър Иван Демерджиев обясни, че му предстои среща с ЦИК по темата.

„Аз съм влязъл в комуникация с Централната избирателна комисия. Уговорихме се, че вторник или сряда започва работата по тези въпроси", каза той. И добави: „Ще приложим добрите практики и считано от утре или сряда, когато започват тези срещи, започваме да работим по отстраняването на констатираните проблеми”.

Вътрешният министър увери, че ограничаването на купения вот ще бъде основен приоритет на МВР. 

„Трябва да обезпечим правото на глас на българските граждани, без то да бъде повлияно от тези порочни практики, които познаваме през годините. Поставили сме си амбициозната задача да надградим, като този път се надявам и ще дадем всичко от себе си да уличим лица, които осъществяват тези практики и да ги изправим пред правосъдието”, добави Демерджиев.

Във вторник ще се проведе и заседание на Централната избирателна комисия във връзка с предстоящите избори.

Бившият финансов министър Асен Василев заяви за NOVA, че бюлетините не се водят ценни книжа и в случая не били засегнати от промяната в наредбата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.