Легендарният маршрут преминава през стръмните и опасни скалисти склонове на Андите

Легендарният „Път на смъртта“ в Боливия - черен път, виещ се като серпентина  през стръмните и опасни скалисти склонове  на Андите, е напът да промени лошата си слава на необитаем район. Доклад на екологични организации показва, че пускането в експлоатация на нов маршрут, заобикалящ тази непристъпна местност, е довело до възраждане на дивата природа.

Маршрутът някога е бил от ключово значение. Той е бил най-прекият път между боливийската столица Ла Пас с тропическите гори на Амазонка. Но неговата смъртоносност му спечели прякора „Пътя на смъртта“. Между 1999 и 2003 г. стотици боливийци загинаха, опитвайки се да преминат през него с превозни средства.

Затова през  2007 г. властите проправиха алтернативен маршрут, оставяйки първоначалния път като атракция - предимно за велосипедисти. Това не само спаси животи, но и помогна на природата, показва ново проучване на Обществото за опазване на дивата природа .

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс