Строежът на мрежата от тунели в града започва през 30-те години на миналия век

Ако посещавате Хюстън за първи път, не се учудвайте, ако центърът на четвъртия по големина град в страната ви прилича на призрачен град. Подземна мрежа от тунели, простиращи се на повече от шест мили, позволява на гражданите на Хюстън да се движат свободно из града 20 фута под земята.

САЩ предвиждат мащабна инвестиция в борбата с климатичните проблеми

 „Когато хората дойдат в Хюстън и видят центъра на града, са изумени от сградите, но се чудят къде са всички хора“, каза Стивън Фокс, историк и университетски преподавател.  „Тогава им обясняваме, че в Хюстън има подземна мрежа, по която се движат всички”, допълва той. Тунелната система, която обхваща 95 блока, свързва централните офиси на Хюстън и разполага с ресторанти, магазини, банки, държавни институции, хотели, лекарски кабинети и много други. 

Строежа на мрежата от тунели в града започва през 30-те години на миналия век с един тунел, свързващ два киносалона в центъра на Хюстън. 

Телескопът "Джеймс Уеб" откри най-отдалечената галактика във Вселената (СНИМКИ)

През 50-те и 60-те, допълнителн тунели са прокарани през глинестата почва на града, обясни още Фокс. До 70-те години на миналия век тунелите станали толкова много, че започнали да ги свързват, за да образуват голяма подземна система.

Гражданите на Хюстън споделят, че горещото и дъждовно време, с което е познат Хюстън, прави подземната мрежа от тунели идеалният начин за придвижване в забързаното ежедневие. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.