Четири общини обявиха частично бедствено положение

Продължава борбата с горските пожари у нас. Над 300 огнеборци се борят с 45 действащи пожара. В гасенето се включиха и хеликоптери. Най-сериозна остава ситуацията с в хасковска област. В четири община обявиха бедствено положение и поискаха помощ от държавата. Днес освен вече бушуващите стихии, се разразиха и нови огнища. Усложнена е и обстановката в гората на панагюрското село Елшица. Хиляди декари бяха обгърнати в огнения капан.

Втори ден в Хасковско гори на десетки места. Заради бушуващите пламъци беше обявено бедствено положение в общините Хасково, Харманли, Любимец и Свиленград. 

От рано сутринта днес стотици хора и тежка техника са на терен. Помагат и от съседни региони „Има пожарни автомобили от съседни области - от Кърджали и Ямбол, които дежурят в градовете, а останалата техника е на терен и работят”, заяви областният управител на Хасково Минко Ангелов.

Борбата с огнената стихия е на три основни фронта - край селата Белица, Йерусалимово, а от този следобед и Брягово. Там огънят пламна около обяд и вече обхваща над 1000 дка площ в посока Харманли.

Трудният терен затруднява работата. Силните пориви на вятъра изкарваха огъня буквално на шосето, затова и пътят от Любимец към Изворово беше затворен за движение.

„Вятърът е силен, продължаваме да патрулираме по периметъра, за да сме сигурни, че няма да се случат изненади. Ако пожарът тръгне да се развива пак бурно, сигурно ще стигне и до магистралата”, каза Николай Вълчев - директор ОД ПБЗН – Хасково.

Огънят бързо превзема огромни територии в сушата. Сред най-големите по площ пожари е този край Йерусалимово.

„По картата, която сметнахме, някъде над 1000 декара - недървопроизводителна площ, разнообразна растителност, круши, храсти и редки дъбове. Пожарът е на труден терен, непроходим и труден за гасене”, посочи Михаил Михайлов - директор ДГС – Свиленград.

При един от пожарите в село Вълче поле изгоряха няколко къщи.

„Извършителят е известен - една жена с отклонения от нормалното здраве. Изхвърлила е пепел и огън горящо огнище в съседство с къщите и силният вятър е причинил този пожар по най-бързия начин”, каза Анастас Анастасов - кмет на община Любимец.

Човекът е причинител на почти всички пожари, разказват властите. „Над 90 процента от причинителите сме ние, хората. Нашата дейност - дали е небрежност, дали е самонадеяност, дали е подценяване на ситуацията, но така или иначе сме ние”, заяви Николай Николов - директор ГД ПБЗН.

Тепърва ще се изяснява дали някой може да понесе отговорност за причиняването на някой от пожарите в региона.

Усложнена днес беше обстановката и в гората на панагюрското село Елшица. Там пожарът обхвана хиляди декари. В гасенето се включиха и военни хеликоптери от авиобазата в Крумово. След три дни битка с огнената стихия пожарът вече е потушен. На място обаче остават дежурни екипи.

В нощта на вторник срещу сряда пламъците излязоха извън границите на пожара и се наложи 11-километров горски път да бъде прокопан по билото на планината, за да  не стигне огънят до село Попинци.

Около обяд и последните активни огнища в трудно достъпната борова гора бяха потушени. Овен по земя и днес бедствието се атакуваше с вода от въздуха. 

За трети пореден ден в борбата с огнената стихия се включи военен хеликоптер. Армията от доброволци тази сутрин беше най-голяма. Иван Белишки, който днес е рожденик, е в битката с огъня от първия ден. „Конкретната задача, която беше възложена, беше да се изгради полоса и да се спре огънят в ниската част, както и да не прехвърли хълма. Бяхме в участъка долу. Обезпечавахме селскостопански имот, козарника и пчелите”, разказа той.

„Пожарът стана изключително рисков за много кратък период от време. Евакуирахме се.  Буквално гори като бензин. Има изключително много смола. Сухо е, не е валяло от седмици” добави Белишки.

И тази сутрин димна пелена обгърна село Елшица. Няма замърсяване на въздуха, успокоиха властите.

Пожарът в Елшица погълна десетки декари овошни градини и остави без препитание редица земеделски стопани.

След потушаването на пожара общинска комисия ще направи оглед на засегнатите имоти и ще опише щетите. „Всеки, който по надлежния начин се е регистрирал като земеделски стопанин или собственик, ще получи своето обезщетение”, заяви Трендафил Величков-областен управител на Пазарджик.

В село Пъстрово, област Стара Загора, където 7 къщи бяха опожарени, пожарът обхвана още  борови гори и широколистни масиви.

В борбата с потушаване на огъня в сряда сутринта се включиха и военни от Втора механизирана бригада. Стремежът им беше до 12 часа да се направят защитни ивици. Ситуацията в селото е нормализирана, пожарът обаче продължава да гори в планината. За окончателното му локализиране се включиха военни, които гасиха на ръка последните огнища. Изцяло опожарени са 5 къщи, засегнати са стопански постройки и навеси в селото. За щастие няма пострадали хора.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

През вчерашния ден ситуацията в Пъстрово беше критична. Огънят горя на няколко фронта в самото село, обхвана и горски масиви. Според местните огънят е тръгнал от жици на електропровод.

Във вторник беше обявено частично бедствено положение. От областния град ще кандидатстват за обезщетение, потвърди Делян Иванов, секретар на община Стара Загора. “Днес предстои да бъде направена оценка на щетите”, каза той. 

В овладяването на стихията се включиха и пожарни екипи от Пловдив, Чирпан и Казанлък. 

 

Организацията по овладяване на пожарите е на високо ниво, отчете гл. комисар Николай Николов, дир. на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението след обиколка.  ”Най-големият ресурс на пожарникари и противопожарна техника е насочен към Хасково. Сигурно около 40 автомобила, включително  и от съседните Кърджали, Ямбол, Смолян. В  Стара Загора сме изпратили от Пловдив. Готови са колегите от София и по-спокойните градове в момента да се притекат на помощ”.

Още гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.