„След 1 януари оставаме само с един доставчик", уточни той

Да се обяви международен търг за доставка на количества газ е правилна политика. Най-важното е такъв да се осигури, дори при високи цени. След 1 януари оставаме само с един доставчик – Азербайджан. Това коментира в ефира на „Здравей, България” Делян Добрев от ГЕРБ.

Според него страната ни не е трябвало да се отказва от никакви количества газ.

„Дори със седемте танкера, отново ще имаме липси. Затова от „Булгаргаз” вчера са обявили търг за допълнителни количества за октомври, ноември и декември. Вчера видях едно голямо объркване от Кирил Петков. Предишните управляващи за една година не можаха да разберат, че молекулата е руска. У нас газ влиза само от границата с Турция. Тоест, „Турски поток”, който е 100% руски. Няма как американска молекула газ да влезе у нас. Ако имаше суапова сделка, „Булгаргаз” щеще да получи фактура от американската компания за тези танкери. Такава няма. Нашите танкери са продадени в Гърция и Турция и тук отново е купен руски газ. За последните 3 месеца държавата е ощетена с 200 милиона евро. Вчера Васил Велев от АИКБ е обявил, че бизнесът ще заведе иск срещу държавата за въпросните 30%, които се налага да се плащат, заради грешки на управлението. Затова казах, че Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват как да отърват затвора, а не да продължават да се объркват”, поясни Добрев.

Добрев: Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати

По думите му почти всички държави в ЕС са започнали да плащат по новата схема за руския газ и да си получават количествата.

„Водещото при това управление беше откъде ще вземат комисионните. Трябва да носят отговорност и се надявам това да се случи. Подали сме сигнали, където трябва. От ДАНС получихме отговор, че по преписката се работи и е изпратена във Върховната касационна прокуратура”, допълни още депутатът от ГЕРБ.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.