Писателят е поставен на апаратно дишане, след като беше нападнат с нож

Състоянието на британския писател Салман Рушди остава сериозно. Той е поставен на апаратно дишане, след като беше нападнат с нож. Инцидентът станал докато се подготвял за лекция в град Шътокуа, щата Ню Йорк. Писателят вероятно ще загуби окото си, съобщи агентът му. Руиси е с прекъснати нерви на ръката и с поражения по черния дроб.

Нападението над Салман Рушди, голям защитник на свободата на изразяване, предизвика вълна от реакции по света. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е потресен от агресията, а от Белия дом определиха нападението като ужасяващо.

Репортер, оказал се на мястото на събитието, разказа за нападението срещу Рушди

„Бяхме на петия ред и събитието тъкмо започваше. Салман Рушди пристигна, седна и хората ръкопляскаха. Един човек започна да представя участниците, като каза, че Салман Рушди е с нас. Изведнъж един човек влезе и си помислихме, че той наглася микрофона или нещо подобно. Случи се толкова бързо и го намушка няколко пъти”, каза Пилар Пинтагро, очевидец на нападението.

Нападателят е 24-годишният Хади Матар от Ню Джърси. Разполагал е с пропуск за събитието. Властите смятат, че извършителят не е имал съучастници.

„Към момента нямаме индикация за мотивите, но работим с ФБР и службата на шерифа, за да установим каква е причината за това или какъв е мотивът за тази атака. Смятаме, че е бил сам, но искаме да се уверим, че е било така”, коментира Юджин Станишевски - майор от полицията в щата Ню Йорк.

Намушкаха известния британски писател Салман Рушди (ВИДЕО+СНИМКИ)

Салман Рушди е от индийско мюсюлманско семейство. От години той е обект на заплахи след като през 1988-ма година публикува романа си „Сатанински строфи".

Според мнозина мюсюлмани книгата е богохулство и съдържа обиди към Исляма. Иранският аятолах Хомейни издава фетва писателят да бъде убит. Заради нея Рушди се крие в продължение на години, докато по-късно иранското правителство не обявява, че вече не подкрепя религиозния указ. Салман Рушди получава американско гражданство през 2016 година и живее в Ню Йорк.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.