Маловодието е обхванало цялата река

Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българо-румънския участък на Дунав заради ниското ниво на реката, съобщи пред БТА директорът на дирекция "Речен надзор - Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.

Най-ниско е нивото в районите на островите Белене и Батин. Там корабите могат да преминават с газене до 1,30 метра. По думите му към момента няма заседнали кораби, тъй като капитаните избягват да пътуват в тази обстановка и изчакват подобряване на условията. Това води до загуби за корабособственици и фирми.

Нивото на Дунав достигна критично ниско ниво

"Подобно маловодие имаше през 2003 година, както и през 2018 година, но сега сушата настъпи твърде рано и това ще е може би най-неблагоприятната от гледна точка на корабоплаването година", прогнозира Жеков. По думите му в българо-румънския участък скоро не се очаква нивото на Дунав да се повиши, с което да се облекчи силно затрудненото корабоплаване.

По данни на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото при Русе днес е минус 52 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да се понижи с още три сантиметра. 

Маловодието е обхванало цялата река. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА