За това сигнализира източник от правоохранителните органи

Главната прокуратура на Русия е изпратила в съда наказателно дело срещу шестима участници в трафик на деца, родени от сурогатни майки. Няколко от тях са били продадени на самотни чужденци с нетрадиционна сексуална ориентация, съобщи източник от правоохранителните органи пред РИА Новости.

Надежда за нов живот по време на война

„Първият заместник-главен прокурор Анатолий Разинкин е одобрил обвинителния акт по наказателното дело срещу един от ръководителите на ООД „Росурконсултинг”, ембриолог, двама гинеколози, както и две сурогатни майки”, казва източникът. Той уточни, че в зависимост от ролята и степента на участието им те са обвинени в трафик на хора от организирана група, както и в подобно престъпление, довело до смърт на жертви по непредпазливост, причиняване на тежка вреда на здравето или други последици. Според него извършителите са организирали незаконни процедури за оплождане ин витро за предварително намерени сурогатни майки, като са използвали полови клетки на неоторизирани жени срещу пари от купувачите.

В интернет се търсят сурогатни майки срещу заплащане

„След раждане в медицински заведения в Москва и Санкт Петербург децата са предавани на чуждестранни купувачи, включително на самотни мъже с нетрадиционна сексуална ориентация. Прехвърлянето е извършено както в Русия, така и в чужбина”, уточнява източникът. Той обясни, че за да прикрият дейността си, престъпниците са предоставяли на службата по гражданско състояние невярна информация за родителите на новородените, въз основа на която са издавани актове за раждане, а впоследствие са издавани чуждестранни паспорти и визи. По този начин „клиентите” им са получили поне 18 новородени.

По-рано Следственият комитет обяви, че е приключило разследването по случая с трафика на деца, родени в Русия от сурогатни майки. Агенцията припомня, че трима други членове на групата вече са осъдени в рамките на собствени процеси, отделени от общия процес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС