Неправителствени организации вече предложиха да се позволи на жени със здравословни проблеми да разчитат на \"заместваща майка\"...

Десетки хора, които не могат да имат деца, търсят така наречената \"заместваща майка\" и предлагат пари. У нас, без закон за сурогатното майчинство обаче - това е като черен пазар с органи или с деца, коментираха законотворци.  
Неправителствени организации вече предложиха да се позволи на жени със здравословни проблеми да разчитат на \"заместваща майка\".


В обявите в интернет момичета предлагат суми от по 20 хиляди лева за износване на момиче и 35 хиляди за момче. Както се оказва обаче пазарът се определя от търсенето. 49- годишен мъж поиска непознато момиче да износи детето му за 15 хиляди евро. Съпругата му имала здравословен проблем.  


Договорката изключва при раждането детето да бъде записано на името на майката, която го износва. Мъжът, който урежда това дори измисля ново законодателство.


За да получи гаранции кандидат-родителят дори убеждава жената, че тя не трябва да е омъжена.


Друг кандидат-родител търси заместваща майка, но с претенциите да бъде и заместваща съпруга. Според семейния кодекс обаче майка е тази жена, която роди детето. В момента, ако сурогатната майка реши да задържи детето, никой не може да й оспори това право. Законът в някои страни като Гърция, Украйна, Канада, Съединените американски щати позволява на родители по медицински причини да потърсят помощ от заместваща майка. У нас въпросът все още остава нерешен.


Очаква се законовите промени, които да разрешат заместващото майчинство и у нас, да бъдат внесени в Министерския съвет в средата на тази година.