Колко ще участват на изборите ще стане ясно след проверка на документите им от ЦИК

24 партии и 7 коалиции ще участват в парламентарния вот през октомври. Това съобщи ЦИК, след като в 17.00 часа днес изтече срокът за регистрация.

Последен ден за регистрация на партиите в ЦИК

В четвъртък избирателната комисия ще приключи проверката на всички, подали документи, и ако има някоя от подписките, в които не фигурират 2500 валидни подписа, формацията ще бъде заличена. До 27 август само регистрираните от ЦИК могат да подават заявления за отразяване на промени, настъпили в състава на коалицията, като напускане на партия или включване на нова партия. От днес, 17 август, до 6 септември българите в чужбина могат да подават заявление за гласуване онлайн. 

Злоупотребяват ли партии при регистрациите за изборите

Месец и половина преди предсрочния вот властта увери, че всичко е по график. „Имаме разписан подробен план. Влезли сме в комуникация с ЦИК, изяснили сме основните проблеми”, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Сред тези проблеми се нареждат и т.нар „купен” и „корпоративен” вот. Работата срещу тях вече е започнала в силовото министерство, например с използването на специални разузнавателни средства.

„Това, с което се сблъскахме е, че оперативната работа беше доста занемарена. Усилваме тази работа като превенция”, посочи Демерджиев.

И още една стъпка от държавата - група по киберсигурност ще следи предстоящия вот. За проблеми в организацията на вота се подготвят и от Централната избирателна комисия. Един от тях са т.нар „мъртви души“ в избирателните списъци.

„И тази година в избирателните списъци има приблизително 6 661 000 души, а предварителните резултати от преброяването на цялото население дава числото 6 520 000. Това означава, че трябва да има около 1,5 млн. души, които не живеят в България, но влизат в избирателните списъци по постоянен адрес”, каза Цветозар Томов - зам.-председател на ЦИК.

Казус с подписи на починали хора се е появил и в списъците, представени от партии с искане да се включат в предстоящия вот, обясни още той.

„Такова количество на подписи на починали хора означава, че нещо не е наред в начина на събиране на съгласието на хората. Ние сме длъжни да ги регистрираме, след като има 2500 коректни записа, но все пак това е едно явление, което е в състояние да руши доверието в изборния процес”, коментира Томов.

Като изпитание от ЦИК откриха и разяснителната кампания за гласуване с машина, което и на предстоящия вот на 2-ри октомври ще е задължително.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.