Зам.-председателят на ЦИК обясни за "мъртвите души" в списъците

Не за пръв път партиите предоставят подписки с множество починали. Това обаче не е нарушение на закона. Това обясни в студиото на “Здравей, България” зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов. “Аз обявих пред комисията, че ще гласувам против регистрацията на всички кандидати, в чиито подписки има повече от 50 починали хора. Защото това не е нормално. Може да има единчни трагични случаи, но такова количество подписи означава, че нещо не е наред при самия начин на събиране на подписите”, заяви Томов. Той обясни, че няма конкретно изискване за събирането на подписи, но те няма как да бъдат събирани преди президентския указ за насрочване на избори и преди утвърждаването на изборните книжа от ЦИК.

ЦИК регистрира 7 партии и 1 коалиция със заявки за диалог и добро управление (ВИДЕО)

“Това е едно явление, което е в състояние да руши доверието в изборния процес. Не бива да се подиграваме по този начин със закона”, категоричен бе зам.-председателят на ЦИК. “Има случаи, при които партии се явяват на избори и взимат по-малко гласове от тези 2500 подписи, които трябва да представят”, допълни той, но отказа да каже коя е партията, внесла най-много подписи от мъртъвци при регистрацията си за предстоящите избори на 2-ри октомври. 

Разногласия в ЦИК заради регистрации на партии с подписи на починали

Томов обясни още, че има хора, които фигурират в избирателните списъци по постоянен адрес в България, но всъщност живеят в чужбина. Но понеже списъците се правят по постоянен адрес, който е в страната, ако подадат заявление за гласуване извън страната - те биват отписвани. “Само че процентът на тези, които подават заявление да гласуват извън страната е сравнително нисък, останалите остават в списъците. Проблемът на законодателя е дали това е уместният начин, по който следва да се правят избирателните списъци”, поясни той. 

Тази година в избирателните списъци има приблизително 6 661 000 души, а предварителните резултати от преброяването на цялото население е 6 520 000. “Това означава, че трябва да има около милион и половина души, които не живеят в България, но влизат в избирателните списъци”, обясни Томов. Той бе категоричен, че това не влияе на изборния резултат. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.