Апелативният съд във Варна отказа и екстрадицията на Алексей Алчин

Апелативният съд във Варна отказа екстрадицията на руския опозиционер Алексей Алчин. В четвъртък магистратите отмениха решението на Окръжния съд в града, който преди дни разреши екстрадирането на руския гражданин. То беше поискано от съдебните власти в Руската федерация по разследване на данъчно престъпление в особено големи размери.  Алчин участва в протест срещу руската инвазия в Украйна и изгори паспорта си в знак на несъгласие с войната. Съдът отмени и мярката за неотклонение на Алексей Алчин и той беше освободен. 

Протест във Варна срещу екстрадирането на руски опозиционер

„Днес Варненският апелативен съд показа на света, че България се придържа към Европейските  принципи за свобода и права на човека. Искам да се обърна и към Алексей Навални, също да се държи и да не се предава. Навални е наш лидер за борбата срещу режима на Путин”, заяви Алчин.

„Един много хубав ден за българското правосъдие и за отстояването на самостоятелността на българската държава и в преследването на европейските ценности. Това решение ще бъде изпратено в Министерството на правосъдието и на искащата държава ще бъде отказано”, посочи  Герман Германов - адвокат на Алексей Алчин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.