Нура бин Саид ал Катани нарушила обществения ред чрез използването им

Съд в Саудитска арабия осъди жена на 45 години затвор заради публикации в социалните мрежи. Това е пореден пример за репресиите срещу активистки, последвали визитата на американския президент Джо Байдън в кралството, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Нура бин Саид ал Катани бе осъдена за „използване на интернет за разкъсване на социалната тъкан” на Саудитска Арабия и „нарушаване на обществения ред чрез използване на социални мрежи”, съобщи базирана във Вашингтон неправителствена организация, позоваваща се на съдебни документи.

34 години затвор за саудитска студентка за използване на Twitter

Присъдата за Катани дойде няколко седмици след налагането на 35-годишна присъда на Салма аш Шебаб, майка на две деца и докторантка в Лийдския университет във Великобритания. Тя бе осъдена, защото е следвала в Twitter дисиденти и активисти и е споделяла постовете им. И двете присъди бяха обявени, след като Байдън изрази безпокойството си за състоянието на човешките права в кралството по време на срещата си с престолонаследника Мохамед бин Салман през юли.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА