Бюджетът е нереалистичен, заяви заместник-председателят на ГЕРБ

Печалбите на държавните дружества в енергетиката могат да се използват за изплащане на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Поради високата цена на тока тези дружества правят много добри печалби. Нашите разчети показват, че всички компенсации за бизнеса биха могли да бъдат поети именно от тези печалби. Допускам, че една част от компенсациите и за скъпия газ биха могли да дойдат от същия приходоизточник”, заяви Дончев.

ГЕРБ обяви водачите на листите си за изборите през октомври

Относно доставките на газ, той каза, че трябва да се организира открита тръжна процедура, където различни доставчици да оферират количества и ние да изберем най-добрата цена. „Газпром” по-скоро няма да участва в нея”, каза още Дончев. И подчерта, че енергийните компенсации като цяло трябва да се прецизират и да се отпускат по-бързо.

По думите му „има много данни за това как „Булгаргаз” е купувал газ, пренебрегвайки правилата за свободна конкуренция. Има потвърдена документално информация, че дружеството е продавало евтино газ на една определена компания и после е купувало същите тези количества на по-значима цена”. Заместник-председателят на ГЕРБ обаче подчерта, че с този казус трябва да се занимаят МВР, службите и прокуратурата.

Дончев бе категоричен, че приходите, заложени в настоящия държавен бюджет, няма да се преизпълнят, защото план-сметката била „нереалистична”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.