На нуждаещите се ще бъдат оссигурени минерална вода и консерви

Още в четвъртък започват проверки за това има ли нерегламентирано изсичане на дървета в засегнатите от наводнението карловски села. Това стана ясно след заседание в Министерския съвет, на което присъстваха областният управител на Пловдив и кметове на наводнените места.

На заседанието Министерският съвет прие решение за изпращане на вода и консерви към засегнатите населени места. Сред мерките е и освобождаването на кметовете в наводнените села от отчисления за плащане на тон отпадък. Досега те плащаха по 95 лева на тон.

На местата, останали без вода, ще бъдат изградени и временни водопроводи, докато бъде разрешен проблемът.

Междувременно стана ясно, че държавата ще поиска помощ от Брюксел. Кога обаче все още не се знае.

Кметът на Карлово: Щетите от наводненията са за над 60 млн. лв.

В проверките за това има ли незаконна сеч в Карловско ще се включат вътрешният и земеделският министър, полицията, прокуратурата, както и местното население. Това стана ясно след заседание на министерския съвет.

„Целта е да се установи има ли допуснати нарушения и имат ли някаква връзка и отношение те към случилото се бедствие”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Имаме различни констатации вече. Да, има и трупи, които са били нарязани и подготвени за транспортиране. И съответно ги виждаме и в населените места. Но проверките ще са толкова обемни, колкото се наложи и толкова продължителни, колкото се наложи. За да може да се установи истината. Истината и само истината”, заяви Явор Гечев, министър на земеделието.

Все още не е ясно с какъв ресурс разполага държавата и колко допълнителни средства ще получат пострадалите. Комисията за бедствия и аварии има налични 35 милиона лева, а предварителната оценка на щетите показва, че те са на стойност два пъти повече. 

Община Карлово с дарителска кампания в помощ на пострадалите

„Във всяко от другите отделни ведомства има както средства, така се предвижда и техника и жива сила. Така че в момента е трудно да предвидим в средства и в натура какво ще предостави държавата”, заяви Иван Демерджиев.

Ще поискаме и помощ от Брюксел, все още обаче не се знае кога.

„В момента действаме в условия на неотложност и вниманието ни е концентрирано да дадем всичко, което е във възможностите и компетенциите на властта. След което ще се опитаме да привлечем този ресурс”, каза Демерджиев.

По данни на областната управа, описът на щетите до момента показва - 7 напълно разрушени къщи, 60 необитаеми, както и 84 частично разрушени и негодни за живот.

„Имаме уверението на Министерството на отбраната, че ще предостави контейнери, които са годни за живот дори в есенно-зимния период”, заяви Ангел Стоев, областен управител на Пловдив.

Търсят се начини за възстановяване на водоподаването в 5 села. 3 са с частично електрозахранване.

Целия брифинг гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.