Това сочели предварителните данни от описа на пораженията, каза Емил Кабаиванов

По предварителни данни щетите от наводненията в трите най-засегнати места в Карловско са за над 60 млн. лв. Това съобщи в ефира на „Здравей, България” кметът на общината Емил Кабаиванов. Той обаче подчерта, че цифрата вероятно не е окончателната, тъй като няма как всички поражения да бъдат описани за няколко дни.  

Повече от 340 къщи са с различна степен на увреждане. Шест от тях са напълно разрушени, а в повече от 60 е невъзможно да се живее. Обитателите на тези имоти към момента живеят при близки и приятели.

Продължава разчистването на щетите от природното бедствие в Карловско

378 домакинства ще получат първоначална помощ от държавата в размер на 375 лева. Описването на щетите в засегнатите места обаче ще продължи до края на седмицата.

Пометени от стихията са седем мостови съоръжения и повече от 10 по-малки моста, които свързват села в региона.

Кабаиванов е категоричен, че преди бурите, отнесли къщите и инфраструктурата, реките там са били почистени. „Ежегодно отделяме средства за почистване на тези малки рекички. А по отношение на сечта не съм експерт. Министърът на земеделието обеща заедно да отидем високо в Средна гора, за да видим до каква степен е обезлесено”, каза още кметът.

Междувременно стотици доброволци, по различни начини, продължават да помагат на хората, останали без дом. В кметството на Каравело жена събира дарени храна и дрехи и ги доставя на пострадлаите със собствената си кола.

Оказва се обаче, че има и хора, които злоупотребяват с оказваната помощ. Някои от тях взимали лопати и ботуши, без действително да се нуждаят от такива. Мародери пък влизали в опразнените и полуразрушени къщи.

Разчистването на улици и дворове продължава и в село Богдан. Там много възрастни хора отказват да напуснат домовете си, макар че те са полу- или напълно разрушени от стихията.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.