Вижте историята на Джим Бахор

В края на 90-те години на миналия век Джим Бахор заминава за Италия, за да усвои изкуството да създава мозайки. По това време той има успешна кариера в Чикаго, където работи като изпълнителен директор в голяма рекламна агенция. Но именно пътуването до Стария континент го убеждава, че трябва да се занимава с изкуство.

Шедьоври на Густав Климт оживяват в интерактивна изложба в Ню Йорк (ВИДЕО)

През 2013 година той открива мозайки, които са оцелели след вулканичното изригване в древен Помпей. Така той решава, че произведенията му трябва да носят нещо повече от наслада за окото. Затова започва да запълва с мозайките си дупки в уличната мрежа – първоначално в Чикаго, а по-късно и в други американски градове. Творбите му, които се вплитат по уникален начин в уличната среда, стават толкова известни, че скоро той е поканен да покаже таланта си и в Италия, и във Финландия.

„До момента имам 103 мозайки в различни части на света. Всяка от тях има своя история и носи собствено послание”, разказва творецът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс