Става въпрос за Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област

Изявлението на Владимир Путин идва на фона на рязката ескалация на кризата около Украйна. 

Западът осъди остро намеренията на четири окупирани от Москва украински области да проведат референдуми за присъединяване към Русия. 

Става въпрос за Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област. Проруските управници обявиха допитвания от 23-ти до 27-и септември.

На практика, тези области представляват около 15 % от територията на Украйна. 

Първият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел заяви, че Европа няма да признае резултата от референдумите, американският съветник по националната сигурност също обяви, че Вашингтон отхвърля допитването. 

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия (ВИДЕО)

От трибуната на ООН редица световни лидери остро осъдиха създалата се ситуация

Решението за референдумите е предизвикателство към Запада, което може да доведе до рязка ескалация на войната и предизвика остри критики от страна на Украйна и нейните съюзници.

Германският канцлер Олаф Шолц обвини от трибуната на ООН Русия в "безочлив империализъм".

“Ако искаме тази война да свърши, не можем да сме безразлични как ще свърши тя. Путин ще се откаже от войната и империалистическите си амбиции само ако разбере, че не може да спечели тази война. Той не само унищожава Украйна, но и собствената си страна”, заяви Шолц.  

Ердоган: Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна

От трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк се чуха осъдителни гласове от събралите се световни лидери след новината. Те обявиха референдумите за "измама".  В пълен унисон прозвуча и речта на френския президент Макрон, който ги нарече „трагична пародия“. 

“Това, на което сме свидетели от 24 февруари, е връщане към ерата на империализма и колониите. Има едно ясно и сигурно нещо. В момента, в който ви говоря сега, в Украйна има руски войски и доколкото знам, няма украински войски в Русия. Това са фактите”, каза Макрон.

Турският президент Ердоган пък изрази увереност, че завзетите територии ще бъдат върнати на Украйна.

“Това е конфликт, който води до жертви. Хора умират и никой няма да спечели в крайна сметка, а това не е, което търсим. Г-н Путин предприе определени стъпки. Ние предприехме определени стъпки. Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна”, коментира Ердоган.

Столтенберг: Планираните от Русия референдуми са поредна ескалация във войната

Съединените щати също обявиха, че няма да признаят референдумите. Според Вашингтон, Русия бърза да проведе тези допитвания в отговор на победите на Украйна на бойното поле, както и за да се подготви за потенциална мобилизация.

“Както предупреждаваме от месеци, Русия изглежда продължава с плановете си да проведе фалшиви референдуми в райони на Украйна под неин контрол и дори в райони на Украйна, които в момента не са под неин контрол, в пряко нарушение на суверенитета на Украйна. Ние отхвърляме действията на Русия недвусмислено и ще продължим да работим с нашите съюзници и партньори, за да увеличим цената за Русия и да предоставим историческа подкрепа за Украйна” Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ. 

След новината украинският президент  Зеленски благодари на съюзниците си за подкрепата и заяви цитирам: „Нашата позиция не се променя в зависимост от този шум".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.