Политикът коментира акценти от предизборната програма на ГЕРБ

„Корупция по високите етажи се бори с добро законодателство, работещи институции и добра кадрова обезпеченост. Това са трите посоки, в които трябва да се полагат усилия и където трябва да се инвестира. Където има неработеща правна норма или институция, която не действа, натам трябва да се насочват всички решения”. Това каза Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Зарков представи нов спецорган за корупцията по високите етажи на властта

Тя каза, че в проекта на закон, който е предложен за борба с корупцията, са изложени същите правомощия и функции, с които вече се разполага. „Предлага се да се създаде едно ново РПУ, което да се занимава само с корупция. Ние в момента разполагаме с  мрежа от разследващи органи, работещи и функциониращи, които извършват същото. Тоест, да създаваме на всеки две години нова структура, нова администрация, която допълнително би утежнила бюджета, и отделно тепърва й трябват около 4-5 години, за да започне да функционира ефективно, е излишно”.

„По отношение на наказателния процес, има усещане за липса на справедливост. За да се преодолее то, сме предвидили да се въведат нови принципи. Например, един от тях сме нарекли „ексклузивност на съдебния състав”. Това означава, че един съдебен състав разглежда едно дело от неговото начало до неговия край, без да гледа друго дело. Тоест, заседанията могат да бъдат всеки ден, всяка седмица, до изчерпването на събирането на доказателствата”, обясни Назарян.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.