ЕЦБ определи вчера следобед курс на единната европейска валута от 0,9906 долара за едно евро

Курсът на еврото се понижи до нов 20-годишен минимум от 0,9809 долара, съобщават германски сайтове за финансова информация. 

Европейската централна банка определи вчера следобед курс на единната европейска валута от  0,9906 долара за едно евро.

Натиск върху еврото и върху много други валути оказват силните позиции на щатския долар. Американската валута получи тласък от агресивната парична политика на Управлението за федерален резерв (УФР), което снощи вдигна водещата си лихва с още 0,75 процентни пункта в борба с високата инфлация.

Еврото пада под паритета с долара (ВИДЕО)

Доларът е все по-търсен от инвеститорите като сигурно убежище за активите им заради мрачните перспективи за геополитическата обстановка, най-вече заради влошаващите се отношения между Запада и Русия. 

След като години наред доларът изоставаше от еврото, сега нещата се обърнаха. Анализаторите виждат две основни причини за това – инфлацията и решенията, които се взимат за ограничаването й, както и повишените цени на енергийните суровини.

“Ние се намираме в извънредна икономическа ситуация, дори в Световна икономическа война. Доларът е и основната валута, която се превръща в спасителна за инвеститорите”, смята финансистът Андрей Георгиев.

“Когато трябва да купуваш поскъпваща енергия във валута, която е различна от твоята, това значи, че ти продаваш - в нашия случай евро, купуваш някаква друга валута, рубли или долари и по този начин намаляваш цената на собствената си валута”, обясни икономистът Стоян Панчев.

Така на практика живеещите в Европа губят повече от парите си, спрямо жителите на Щатите.

Въпреки това финансистите остават оптимисти, че този процес няма да продължи дълго.

“В първия момент, в който имаме успокояване на тази извънредна икономическа ситуация нивата ще се върнат обратно”, прогнозира Георгиев.

Тази сутрин под натиск е и японската йена. Централната банка на третата по големина световна икономика се придържа към либералната си парична политика, предвид че инфлацията в страната все още е доста по-ниска от тази в останалите страни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.