Все още се чакат резултатите от експертизата, която трябва да покаже с каква скорост се е движел 39-годишният Димитър Любенов

Кокаин и 1,73 промила алкохол показват кръвните проби на шофьора, предизвикал катастрофата с жертва на Околовръстното шосе в София в неделя, научи NOVA от свои източници. По-късно информацията потвърди на брифинг и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

„От изследването, което беше направено във ВМА, категорично се установи, че обвиняемият е управлявал автомобила след употреба на алкохол и наркотично вещество”, добави тя. И уточни, че към момента не е установено да има полицейски „чадър” над шофьора. 

Разказ от първо лице: Очевидците на катастрофата на Околовръстното край София пред NOVA

На място шофьорът е отказал да бъде тестван с дрегер, затова са му взети кръвни проби. По принцип кокаинът, който е и най-скъпата дрога, се разгражда от организма за няколко часа. Това означава, че 39-годишният Димитър Любенов е приел наркотика малко преди катастрофата. 

 

 

Все още се чакат резултатите от експертизата, която трябва да покаже с каква скорост се е движел Любенов, когато спортната му кола връхлита друг автомобил с трима души в нея. На място загина 64-годишен французин.

Причинилият катастрофата на Околовръстното в София е с 35 фиша

Арогантното поведение, за което вчера свидетели разказаха пред NOVA, е било потвърдено на разпитите. „Арогантен, циничен, буквално ми каза: „Какво си се загрижил за чужденци, ти българин ли си?”, посочи Михаил Главчев. Другият очевидец - Биляна Борисова, добави: „Като отидохме, той говореше по телефона и казваше: „Ударих една кола, „Панамерата” е на кайма”. 

Ще се прецени дали  повдигнатото му обвинение да бъде преквалифицирано на умишлено. „Колегите от Софийска градска прокуратура извършват активни действия по разследването и ще се съобразят с методическите указания на главния прокурор да изследват всички обстоятелства относно установяването на евентуален умисъл при дееца”, коментира още Милева.

През годините Любенов често е бил засичан да нарушава правилата на пътя. По данни на полицията има неизплатени глоби за превишена скорост на стойност над 1 900 лева. Мъжът е обвинен и към момента остава в ареста за 72 часа. 

Шофьорът на пометения автомобил е настанен във ВМА. Другата пострадала френска гражданка все още е с опасност за живота в болница „Св. Анна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.