Мъжът е с 20% изгаряния по тялото

Десетки хиляди мълнии са паднали над страната по време на вчерашната буря. По данни на синоптиците само в пиковия момент на стихията около 800 мълнии са ударили София. Трима души починаха, а един е тежко ранен и беше настанен в „Пирогов”. Лекарите успяха да го стабилизират, но той е с 20% изгаряния по тялото.

Днес на мястото на трагедията ясно се виждат следите, оставени от мълнията по дървото, под което са били мигрантите.

Мълния уби трима в София (ВИДЕО)

За ужаса на метри от теб да падне мълния разказва Вяра - собственик на близкото кафене. „Тази светкавица озари кафето като че ли оксижен - такава сила. Всичко се разтърси. Аз се изплаших. Толкова много се стреснах. През целия си живот такова нещо не съм преживявала. Аз и сега треперя, то беше много страшно”, спомня си бурята тя. Секунди по-късно младо момиче влиза в кафенето и моли да се звънне на 112.  „Дойде много разстроено до такава степен, че не можеше да ми обясни какво става. Това момиче се е опитвало да прави изкуствено дишане, да ги съживи, но се е оказало невъзможно”, свидетелства Вяра.

В реанимационните действия се включват и униформени. Сред първите, оказали помощ, е полицай Илия Филипов. „Само 1 от лицата имаше пулс, за съжаление другите починаха. Около 10-15 мин траеше всичко докато дойдат екипите на Спешна помощ и пожарната”, разказа пред камерата ни служителят на реда.

След бурята: Близо 130 сигнала към аварийните екипи в София (ОБЗОР)

Четвъртият пострадал мъж е вън от опасност, обявиха от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. „През нощта е прекарал спокойно, няма данни за други травми, които да засягат жизненоважни функции”, обяви д-р Валентин Димитров, който е изпълнителен директор на болницата. Пациентът вече е контактен, но не  успял да обясни подробности за случилото се. По думите на д-р Димитров мъжът е на видима възраст 20-25 години, от сирийски произход, без документи, без установена самоличност и без ясна визия какъв е неговият статут в България.

Електрическият заряд от мълнията напуска изцяло тялото на поразения, казва д-р Едмонд Йорданов. В такъв случай няма никаква опасност за нас, ако се притечем на помощ, допълва той. „Ако ние не се намесим в първите 3 минути, тогава с всяка изминала минута шансът намалява. Простото правило е 30 към 2 - 30 компресии, две обдишвания. 

Климатолог: Мощната буря в София беше необичайна за края на септември

В студиото на „Здравей, България” директорът на спасителната служба към БЧК Емил Нешев показа как да стоим по време на силна буря. „Много е важно да клекнем ниско до земята, в никакъв случай ръцете на земята - това означава да затворим електрическата верига през ръката към крака, което е малък шанс за оцеляване”, обясни той. Експертите напомнят и никога да не заставаме в близост до дърво.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.