Как да разпознаем симптомите

Синдромът на „сварената жаба” е емоционално или психическо състояние, при което човек се чувства в безизходица и мисли, че не може да се измъкне от дадена ситуация. Френският писател и философ Оливие Клерк дава пример с жаба, потопена в тенджера с вода. Ако водата се загрява бавно, жабата настройва постепенно тялото си към температурата. След като водата започне да ври обаче, жабата или ще се свари, или ще се опита да скочи. Така е и с хората, обясни в предаването „Социална мрежа” психиатърът Георги Хранов.

Стресът е „смърт ” за сърцето

„Ние не винаги разпознаваме опасността, ако ни се поднесе по-приемлив начин. Феноменът "бърнаут" може да се причисли към синдрома на „сварената жаба”. От миналата година вече влезе и в класификациите на болестите като заболяване. То се дължи най-често на това, че работодателят не е обърнал внимание на средата и не е направил условията по-добри, от което после страда и самият той, обясни още психиатърът.

Специалистите казват, че при бърнаут дори се нарушава сънят, човек започва да се разграничава от това, което прави, става по-циничен в работата си, като защитен механизъм.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook