Кардиолози обясняват при какви симптоми трябва да потърсим лекарска помощ

В месеца на борба със сърдечно-съдовите заболявания и в навечерието на Световния ден на сърцето, кардиолози напомнят рисковите фактори, които могат да влошат здравето ни. Това са наднорменото тегло, високият холестерол, тютюнопушенето, консумацията на алкохол и прекомерният прием на солени храни. Това коментира в предаването „Социална мрежа” доц. Красимира Христова.

„Стресът е един от ключовите фактори за отключване на много моменти, включително остър коронарен синдром и артериална хипертония”, обясни доц. Христова.

Продължителният и прекомерен стрес може да доведе до смърт. „Той може да отключи един остър коронарен инцидент. Ако пациентът е значително млад, може да пренебрегне този факт. И когато се окаже в тежко състояние и попадне в интензивното отделение, резултатите могат да не бъдат задоволителни по отношение на неговото лечение”, уточни още доц. Красимира Христова.

Младите хора обичайно неглижират симптомите на сърдечни заболявания. Лекарите напомнят, че при сърцебиене, дискомфорт или замайване трябва да се потърси медицинска помощ.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.