Камионите с машините за гласуване потеглиха

Два дни до изборите за народни представители. В неделя България ще избере новите 240 депутати. В надпреварата участват 5 328 кандидати.

Право на глас имат малко над 6 млн. и 600 хил. българи. Гласуването ще е основно с машина. Общият брой на устройствата е 11 013, като в над 1 100 секции в страната машините ще са по две.

Все пак остава вотът и на хартиена бюлетина. С нея ще гласуват в секциите с по-малко от 300 избиратели. Подвижните секции също ще са с хартиени бюлетини. 

Край на предизборната кампания

Първите камиони с машини тръгнаха към Районните избирателни комисии с полицейски ескорт още по обяд.

Днес се извозват електронните устройства към  26 области в страната. Първи отпътуваха машините за най-отдалечените градове. Утре устройствата трябва да бъдат инсталирани и в секциите.

Преди да поемат курс шофьорите бяха тествани за алкохол, а при съмнение се прави тест и за упойващи вещества.

В 26 области машините за гласуване ще бъдат транспортирани в рамките на деня, а рано сутринта в събота устройствата тръгват за  София град и София област. Заради чувствителния товар всеки камион е съпровождан и от полицейски патрул.

Под специален ескорт: Извозват машините за вота

“Преди тръгване всеки водач бива тестван за употребата на алкохол, следи се и за признаци за упойващи вещества. Предни пъти сме имали шофьори, употребили алкохол, към момента няма такива”, обясни Радослав Стойнев, зам.-директор на Дирекция "Жандармерия".

Ако възникне технически проблем с машините в изборния ден, над 2 000 специалисти ще отговарят за поправката им.

“Всичко възможно, за да има сигурност, е направено, за да се намали рискът от манипулиране с машинния вот, този риск по начало е много по-нисък, отколкото при гласуването с хартия. Засега изборните измамници в България не са напипали достатъчно ефективни схеми при гласуване с машини”, каза говорителят на ЦИК - Цветозар Томов.

За да няма съмнения в изборните резултати и този път 100% от контролните разписки при гласуването ще бъдат броени. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.