Това стана ясно от документ, публикуван от правителството

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който улеснява получаването на руско гражданство от чужденци, които постъпват на служба в армията, става ясно от документ, публикуван от правителството днес.

Чужденците, които са ранени в бойни действия преди изтичането на шестмесечния срок и не могат да се върнат на бойното поле, също ще могат да кандидатстват, според постановлението.

Документът се появява повече от седмица, след като Путин обяви мобилизацията на стотици хиляди руски мъже за подсилване на армията на Москва в Украйна, която напоследък претърпя неуспехи, особено в източната част на страната.

Указът изглежда е насочен към хиляди граждани на бивши съветски републики в Централна Азия, които живеят и работят в Русия и получават по-добри заплати в сравнение с по-бедните си родни страни. Четири от петте държави - Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан - неотдавна призоваха гражданите си да не се присъединяват към чужди армии.

Съпрузите, децата и родителите на чужденци, които подписват договор с армията, също ще могат да се възползват от опростен достъп до руско гражданство, съгласно указа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС