Кампанията се нарича "Подарък за Путин"

Кампания за набиране на средства в Чехия събра достатъчно пари за закупуване на модерен танк Т-72 за Украйна, съобщава БТА.

Само за около месец кампанията набра 30 милиона чешки крони (1,2 милиона евро), казват нейните организатори. В нея са се включили над 11 000 души. Кампанията се нарича "Подарък за Путин" и е била подкрепена от чешкото министерство на отбраната и от украинското посолство в Прага. Организаторите на кампанията кръстили танка, закупен за Украйна със събраните пари, "Томаш" - на името на първия президент на Чехословакия Томаш Гариг Масарик.

Хаос в мобилизацията в Русия

Военният министър на отбраната на Чехия Яна Чернохова благодари на всички, които са участвали в кампанията, и отбеляза саркастично, че те са осигурили на Путин подходящ подарък за рождения му ден на 7 октомври. Тя определи руския президент като "агент на КГБ, убиец и болен човек".

Следващата стъпка в кампанията е събиране на пари за муниции за танка. Украинското посолство в Прага вече получи дарения от над 8,6 милиона евро.

От началото на войната досега чешкото министерство на отбраната е доставило на Киев оръжия и муниции на стойност 160 милиона евро.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.