Той обвинява телевизията, че използва квалификации като "расист", "лакей на руснаците" и дори "Хитлер"

Президентът на САЩ (2017 - 2021 г.) Доналд Тръмп подаде жалба срещу CNN за клевета и поиска обезщетение в размер на 475 милиона долара, съобщава БТА.

Тръмп обвинява телевизията, че се е опитала да използва огромното си влияние, за да го оклевети пред зрителите с цел да го победи в политически план, гласи текстът на жалбата. В нея се допълва, че в последните месеци "клеветническата кампания" се е засилила, защото телевизията се страхувала, че той ще се кандидатира за президент догодина.

Тръмп нарече Байдън враг на САЩ

Милиардерът обвинява медията и за това, че използва по негов адрес квалификации като "расист", "лакей на руснаците" и дори "Хитлер" и използва израза "Голямата лъжа" във връзка с неговите твърдения, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати от Джо Байдън.

"Голямата лъжа" е директна препратка към тактика, използвана от Адолф Хитлер и появяваща се в книгата му "Моята борба". "Голямата лъжа" е използвана от Хитлер, за да подклади ненавистта към евреите и не трябва да се използва с лека ръка", се казва в жалбата. 

Правосъдното министерство в САЩ: ФБР намери празни папки с надпис "Класифицирана информация" в имението на Тръмп

В нея се посочва още, че този израз е бил използван от CNN във връзка с Тръмп 7700 пъти от януари 2021 г. насам. Това било опит да се разпространи сред аудиторията асоциация между жалбовносителя и "една от най-отвратителните личности в съвременната история".

В изявление Тръмп предупреди, че ще подаде жалби и срещу много други медии в идните седмици и месеци - отново заради клевета. Той казва, че може да вземе мерки и срещу парламентарната комисия, която разследва щурма срещу Конгреса от негови привърженици на 6 януари 2021 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА