Украинските власти засега не са коментирали твърденията на беларуския президент

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини днес Украйна, че е изпратила 15 000 военнослужещи в пограничния район между двете държави, за да изградят отбранителни съоръжения и да проведат разузнавателни дейности - действия, които той нарече "провокации", предаде Ройтерс.

В изявление, разпространено от държавната новинарска агенция БелТА, Лукашенко каза, че украинското подразделение, пристигнало на границата, е блокирало пътищата и е започнало изграждането на контролно-пропускателни пунктове и огневи позиции.

Горната камара на руския парламент одобри анексирането на четирите области в Украйна

"С една дума, Украйна не само се е барикадирала, но и е построила стена. Непрекъснато следи с оптически, радиоелектронни и радиотехнически средства нашата територия, войски и обекти", заяви беларуският президент. "Често с безпилотните си самолети нарушават линията на държавната граница. И в същото време се тревожат и безпокоят: "О, не позволявайте на Беларус да влезе във войната. И постоянно има провокации по границата", каза Лукашенко.

Украинските власти засега не са коментирали твърденията на беларуския президент.

През февруари Лукашенко позволи на близкия си съюзник Русия да използва Беларус като плацдарм за инвазията в Украйна. Въпреки това той уверява, че Беларус не е страна в конфликта и че нейните въоръжени сили не участват във войната, отбелязва Ройтерс.

Днес Лукашенко заяви, че Беларус само не позволява бойните действия да се разпространят на нейна територия и тя да стане мишена на "нападение под прикритието на специална военна операция от страна на Полша, Литва и Латвия".

Доброволци в Чехия събраха пари за закупуване на танк за Украйна

"Както вече казах, никой няма да стреля по руснаците в гърба от територията на Беларус", добави той.

Трите западни съседки на Беларус са част от трансатлантическия военен алианс НАТО, който подпомага Украйна да се защитава от Русия чрез предоставянето на оръжия и разузнавателни данни, но твърдят, че няма да вземат пряко участие в конфликта, припомня Ройтерс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА