Поразени са няколко жилищни сгради

Най-малко двама души са загинали при руски ракетен удар тази нощ в украинския град Запорожие. Поразени са няколко жилищни сгради, а под развалините има поне петима души, съобщават местните власти. Часове по-късно последваха нови експлозии в града, а властите призоваха хората да останат в убежищата.

За първи път: Русия нанесе удари с ирански дронове около Киев

Запорожката област е една от четирите, които Русия присвои след незаконните референдуми. В сряда Владимир Путин подписа указ, с който нарежда на руското правителство да поеме контрола върху украинската атомна централа „Запорожие”.

Украйна успя да си върне още няколко селища

На този фон украинските сили са успели да си върнат още няколко селища в частично окупираната от Русия южна Херсонска област, обяви президентът Володимир Зеленски в редовното си видеообръщение.

“Само през изминалото денонощие от фалшивия референдум в Херсонска област бяха освободени и стабилизирани населени места като Нововоскресенске, Новогригоровка и Петропавловка. Движението продължава. Имах важна среща с военни представители. Естествено, не мога да разкрия конкретните въпроси, които се обсъждаха. Но повечето доклади, приетите планове и одобрени документи определено ще зарадват украинците. И определено ще огорчат окупаторите. Защото те ще бъдат държани отговорни за всичките си злини. Те ще отговарят пред нашето оръжие, пред украинския съд и по международното право. Никой от тях няма да избяга от това”, каза украинският президент. 

“Руската федерация е напълно ангажирана с принципа за недопустимост на ядрена война. Ние многократно сме казвали и повтаряме това: в такава война не може да има победители. Тя никога не трябва да се води. Няма да чета на глас доктрината отново документи, защото позицията ни изобщо не се е променила”, заяви говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.