Според синдикатите една от основните причини е плавното повишаване на учителските заплати

Всеки трети учител у нас вече е под 35-годишна възраст. Младите педагози стават все повече, а интересът към преподаването расте и сред хора с други професии. 

Над 35 хил. са младите учители в страната, което е около ⅓ от всички близо 93 хил. педагози, обучаващи деца от 1-ви до 12-ти клас. Синдикатите посочват, че вече младите учители, които завършват университет, масово влизат в училищата, без да започват първо друга работа, както беше негативната тенденция преди години. 

Според синдикатите една от основните причини е плавното повишаване на учителските заплати в последните години. От 1-ви септември влезе в сила ново увеличение - с 5% за педагогическия и 4% за непедагогическия персонал.

Така минималното заплащане за учител е малко над 1400 лв., а за главен учител близо 1600лв. 

Въпреки това проблемът с липсващите кадри не е решен, казва директорът на 138-о СУЗИЕ “Проф. Васил Златарски” - Иван Стоянов, който е само на 36 години. 

“Преподавателите по природни науки, по информатика, по математика са малко на пазара на труда в момента. На последното интервю през септември месец се явиха само хора, които са в пенсионна възраст”, допълва още Стоянов.

От Синдиката на българските учители посочват, че все повече журналисти, инженери и хора, работещи в туризма се насочват към преподаването. Пример за това е и кореспондентът на Новините на NOVA в Шумен - Деян Герговски. 

“Журналистиката помага на хората и решава техните проблеми. Обаче реших, че мога да помагам и по друг начин. И сега работейки с децата се надявам, че не само ще повиша техните знания, а и да бъдат по-добри хора. Нещо, от което се нуждае нашето общество”, каза Герговски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.