Според нея в момента сме свидетели на дежавю, което се случва за четвърти път

Последните избори са били „най-папагалските”, но те са били вследствие на предишните три вота. Такова мнение изрази в студиото на „На Фокус" Татяна Дончева, председател на „Движение 21".  Според нея в момента сме свидетели на дежавю, което се случва за четвърти път.

„Това ни дава възможност да се прецени струва ли си на малки политически субекти да продължават да се въртят на виенското колело и всеки път да възпроизвеждат един парламент, който нищо не може да направи. Изборите са един етап, а етапът след тях е друг. Преди и по време на вота избирателят, който участва във формирането, трябва да знае, че има следващ етап. И в този следващ етап подготвителните действия и техните резултати имат ключово значение”, поясни Дончева. Според нея избирателят гласува, без да мисли и после иска да има политици, които да се комбинират.

„Няма нужда да се напъваме толкова за редовно правителство. Имаме нужда от правителство, което може да взима адекватни решения в този момент. Великите сили са се сграбчили в мъртва хватка и гледат всички такива риби като нас, за да ни вкарат в конфликта Русия-Украйна. Когато говорим за позицията докъде да подкрепяме Украйна, искам да попитам колегите - не мислят ли, че след още няколко хода, ще се постави въпросът за участие с жива сила”, коментира още Дончева.   

Според лидера на „Движение 21” трябва да има нова лявоцентристка партия до следващите избори, която да използва следващата година потенциалните парламентарни местни избори.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.