Коментират Делян Добрев от ГЕРБ и Никола Минчев от ПП

Седмица след изборите все още няма яснота може ли да се състави редовен кабинет от първата политическа сила. Сметките и на победителите във вота, и на вторите, продължиха и днес. В предаването „На фокус” говориха Делян Добрев от ГЕРБ и Никола Минчев от „Продължаваме промяната”.

Първите след вота продължават да търсят вариант за управление на страната.

„Ние сме готови на компромиси. Позицията на Борисов беше, че е важно да има кабинет заради тежката зима, която идва”, заяви Делян Добрев.

Делян Добрев: Ние не поставяме условия за преговорите, но няма да се съгласим на всичко

Но сметките показват, че политическото уравнение трудно може да се получи.

„Да има кабинет означава, че трябва има управление или с ГЕРБ, или с ДПС, или „Възраждане”. Но „Възраждане” ги изключваме. Без ГЕРБ или ДПС няма как да стане чисто математически, дори и при втория или третия мандат. Тоест другите работят да отидем на избори”, каза Добрев.

„В предходния парламент сме имали доста гласувания с ДПС и „Възраждане”, а и „Български възход” също са показали желание за разговори”, каза Никола Минчев.

Страх да управляват страната няма и от „Продължаваме Промяната”. Но сега топката е в  ГЕРБ-СДС, обясни бившият председател на 47-ия парламент Никола Минчев.

Никола Минчев: Ще продължим с демонтирането на модела ГЕРБ

„Ние получихме второто място, а отговорността е преди всичко на първата политическа сила, когато ГЕРБ –СДС са първи е тяхна и отговорността”, заяви Минчев.

„Възможно е  да отидем на избори, ако от другата страна има коалиция от партии, които искат да отидем на избори”, каза Добрев.

От „Продължаваме Промяната” вече казаха „не” на първите за преговори.

„На този етап, гледайки конфигурацията в НС, няма да е лесно”, каза Минчев. Ако мандатът стигне до ПП, те щели да направят усилие. „Ще се съберем и ще преценим”, каза още Минчев.

От ГЕРБ-СДС не всички са искали разговори с „Продължаваме Промяната” за бъдещо общо управление.

„Аз бях против да се водят разговори с тях, защото не мисля, че Промяната може да помогне с нещо за управлението. Те говорят за корупция, но по тяхно време също имаше”, заяви Добрев.

До дни се очаква президентът да обяви датата, на която ще свика 48-ото Народно събрание. А след това ще бъде връчен и първият мандат за съставяне на правителство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.