Вижте реакциите на световните лидери

Вълна от реакции заля световните медии след старта на масираните руски удари в понеделник. За Владимир Путин, атаката над моста, който свързва Русия с окупирания Крим, е лична. И остра ответна реакция можеше да се очаква. За първи път от месеци обаче, под обстрела попадна столицата Киев. Изключително рискован е и ходът на Москва да изпрати ракети към западния Лвов, на границата с натовска Полша.

На изток пък - беларуският президент - Александър Лукашенко, който е отявлен партньор на Путин, обяви, че разполага войски на украинската граница. Бившият руски президент и заместник-председател на Съвета по сигурността Дмитрий Медведев, предупреди, че това е само първи епизод. Ще има и още. Китай призова за деескалация.  За първи път тона изостри иначе сдържаната по темата Индия - ядрената сила поиска незабавно прекратяване на злонамерените действия и връщане към пътя на дипломацията. Западът - очаквано - осъди остро действията на Москва.

 

 

„Дълбоко съм шокиран от ракетните удари на Русия”, заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в Twitter. "Такива действия нямат място в 21 век. Осъждам ги по възможно най-категоричен начин", написа той в социалната мрежа. "Ние сме с Украйна. Допълнителната военна подкрепа от ЕС е на път", каза той, очевидно визирайки новия транш от средства за Украйна.

Външният министър на Полша нарече ракетните удари "акт на варварство и военно престъпление".

Бомбардирането на "градове и цивилни граждани е акт на варварство и военно престъпление. Русия не може да спечели тази война. Ние заставаме зад теб, Украйна!" Збигнев Рау написа в Twitter.

Руски ракети са навлезли във въздушното пространство на Молдова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е разговарял с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, за да настоява за твърд отговор срещу Москва.

В поредица от туитове Зеленски заяви, че с Шолц е обсъдил "засилването на натиска" върху Русия, а с Макрон е говорил за "засилване на нашата противовъздушна отбрана, необходимостта от твърда европейска и международна реакция, както и за засилване на натиска върху Руската федерация".

Също така и свикване на незабавна среща на страните от Г-7.  Франция обеща повече военна помощ. Великобритания осъди атаките, като „неприемливи“.

ЕК подкрепи България, не вярва на Русия за камиона бомба

Молдова изрази възмущение от масираните удари по цивилно население в Украйна и извика руския посланик за обяснение, защото част от ракетите са минали през територията на страната.

"Три крилати ракети, изстреляни по Украйна тази сутрин от руски кораби в Черно море, пресякоха въздушното пространство на Молдова", заяви външният министър Нику Попеску в Twitter. "Разпоредих да бъде извикан посланикът на Русия, за да даде обяснение".

Лидерът на крайната десница в Италия Джорджия Мелони заяви пред „La Repubblica”, че всяка една от тези ракетни атаки все повече изолира Русия и засилва решителността ни да защитим тези, които се борят за свободата си. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС