Потърпевшите ще търсят правата си

Да продадеш жилището си в центъра на София, за да си построиш къща в близост до града. Къща, която така и да не получиш. Това е общото между няколко семейства, които се доверили на един и същ строител. Предплатили му големи суми, но малко след началото на строежите, работата спряла, а строителят изчезнал.

Наскоро Велислава и съпругът ѝ инвестират в къща с двор в краен столичен квартал, където да отгледат децата си. Купуват стар имот, който искат да разширят с още помещения. За строежа наемат фирма "Раубфогел". Избират я заради атрактивната цена, която управителят ѝ Марин Миланов им предлага. През април подписват договор.

Пред NOVA говорят жертвите на измамниците от Стара Загора (ВИДЕО)

„Офертата беше 60 и няколко хиляди лева. Според договора, той трябваше до средата на август да е направил основите на обекта, всичките колони, зидария на покрива и пояса. Първата сума му е преведена на 10 април - 17 941,32 лева. С тези пари той трябваше да купи арматура. После каза, че цените на тухлите се вдигат и е хубаво да купим и тях веднага. Преведохме още 3000 лева. На 19 април са му преведени още 5500 лева, които каза, че са му за кофраж. Последната сума, която съм му превела, е на 29 април - още 3000 лева. По време на изкопните работи разбрахме, че нещо не е както трябва. Започна да изпраща по един човек веднъж - два пъти в седмицата. Или ей така, колкото да отбие номера за един, два часа. За близо 30 хиляди лева е излял едни основи и е изплел част от арматурата по стените”, разказва потърпевшата Велислава Младенова.

В един момент строителят спира изобщо да се появява. Предплатените материали също липсват.

Няколко месеца по-рано въпросната фирма е наета и от друго младо семейство, което продава апартамента си в центъра на София, за да си построи къща в село до града. Предпочитат да не показват лицата си. Договарят се за цена от 132 000 лева, от които семейството поетапно изплаща близо 95 000.

Потърпевшите от измамната схема са общо седем семейства. Всички те са категорични, че ще търсят правата си в съда. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.