Разказът на мултимилионера Шефкет Чападжиев

Как се правят пари, как се губят пари и как изглежда американската мечта на един родопчанин. Разказ за мултимилионера Шефкет Чападжиев и неговата идеална България.

Той посреща българският национален отбор по футбол през 1994 г. по време на световното и им обещава бонуси. Успехът на Чападжиев не идва лесно, но той вярва, че в САЩ трудът се възнаграждава. Пътят му започва от град Мадан, където комунистическият режим упражнява репресия върху семейството му. 

"Една вечер дойдоха войници автомати. Казаха ни, че имаме 15 минути да си съберем багажа и да напуснем града. Отидохме в Асеновград, закараха ни във влакове без прозорци, по 10 семейства на едно място", спомня си той. 

Той прави два опит да избяга от България. С него е Хамид Русев, с когото и до ден днешен са приятели в Чикаго. Двамата успяват да прекосят оградата с Гърция, като за малко да стъпят на мина, а оттам ги предават на американското разузнаване. Водят ги в бежански лагер, след като установяват, че не са комунистически шпиони. В съзнанието му се заражда идеята за американската мечта и Чикаго от пътеписа "Бай Ганьо".

Първата им работа е да раздават рекламно олио по къщите без пари. Идва в Америка със 75 цента. Разбира, че като работник няма да забогатее, така решава да пренесе занаята със създаване на брошури в собствен бизнес.

Репортер: Ясен Дараков

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.