Какви са мотивите им

Хотелиери в зимните курорти настояват държавата да поеме част от разходите им за отопление през предстоящия сезон. Tова обявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Министърът на икономиката: Кризата с газа е зад гърба ни

Кирил Зашев е собственик на хотел в Банско. Казва, че в планинския курорт очакват силен сезон, но въпреки това ги притесняват високите цени на газа и електроенергията. По думите му електроразпределителните дружества изискват авансови плащания и от хотели, и от ресторантьорския бранш. Неговият хотел с 60 места капацитет миналата година плащал по над 5000 лева месечна сметка, сега очаква тя да е с около 1000 отгоре.  Това прави реален вариантът хотелът да затвори.

Работодателски организации поискаха компенсациите за ток да продължат и през 2023 г.

„Очакваме 10-15 до 20% ръст в сметките за отопление”, алармира хотелиерът. По думите му това би могло да фалира семейни хотели. Очаква и скок в цените на услугите, които се предлагат пт бранша.  Друг проблем, за който Зашев алармира, са украинските бежанци. Заради липсата на редовно правителство се счита, че програмата за тяхното настаняване в хотели ще бъде прекратена.

Служебният министър на туризма Илин Димитрова заяви, че предложение за компенсации вече е направено. „Но дали ще бъде взето предвид, говоря за компенсации и таван на тока и на газа, зависи от народните представители, които трябва да гласуват бюджета за Народното събрание. Туристическият бизнес имаше и искания относно безакцизно нафтово гориво, отново заради нафтовите стопанства, които са в зимните курорти. Там ще видим дали ще бъде прието и то, предложили сме това, което е било досега, а това е добро за бизнеса”, каза той.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.