Инцидентът е от лятото на 2021 г.

Десетки се вдигнаха на протест край Пазарджик заради намалена присъда на полицай, който прегази и уби на пътя 7-годишно момиченце. Апелативният съд в Пловдив промени ефективното наказание на условна присъда. Родителите ще обжалват, а прокуратурата ще протестира пред Върховния касационен съд условното наказание.   

Родителите загубиха единственото си момиченце преди година и четири месеца. Моника загина, прегазена на пешеходна пътека в центъра на селото от служебната кола на полицая Владимир Панайотов. Ефективната присъда от 4 години и 8 месеца  затвор, наложена от Окръжния съд в Пазарджик, е намалена на 3 години условно с 4-годишен изпитателен срок.

„Бързал? За къде, за какво? То всеки, ако почне да бърза, и ако хванем да убиваме, как ще се оправдаваме. И аз съм шофьор, но не бързам”, каза бащата на детето Марин Калаферов.

„Аз искам поне нещо максимално, което поне малко да ни даде утеха, че той си претърпява наказанието, а не той да стои и да си гледа децата спокойно”, добави майката на Моника Блага Стоименова.  

В Берковица намериха луксозен джип, издирван в ЕС

Родителите на загиналото дете, които са недоволни от присъдата, и жители на селото в петък следобед излязоха на протест и за един час затвориха пътя в Братаница.

„Това е примерът, който се дава в България. Че бъдещите убийци на пътя могат да убият всеки един и минават с условна присъда”, коментира протестираща.

„Човешкият живот е абсолютно на последно ниво. Ако убиеш куче, ще те вкарат в затвора, кокошка, ако убиеш, ще те вкарат в затвора”, е мнението на друг протестиращ.

Адвокатът на полицая Владимир Панайотов заяви, че присъдата е справедлива. „Не е пътен хулиган, най-малко е арогантен човек. Изключително съжалява за това, което се е случило”, обясни Кирил Николов.

Главният прокурор Иван Гешев покани протестиращите на среща в понеделник.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.