При инцидента загинаха 156 души

Началникът на полицията в Южна Корея Юн Хи-кьон заяви днес, че силите на реда са получили многобройни сигнали за съществуваща опасност преди смъртоносната блъсканица в Сеул на празненствата по случай Хелоуин, но отговорът е бил недостатъчен, предаде Франс прес.

Полицията знаеше, че "се бе събрала доста голяма тълпа, което означаваше опасност, изискваща спешна реакция, още преди трагичния инцидент", каза той.

Най-малко 156 души, предимно млади хора, загинаха и десетки бяха ранени в блъсканицата в събота вечерта по време на първите празненства за Хелоуин в район Итеуон в Сеул.

Партито за Хелоуин, което взе над 150 жертви: Как се стигна до трагедията в Сеул

Очакваше се в тях да участват около 100 000 души. Полицията обясни, че за Хелоуин в Итеуон са били изпратени 137 нейни екипи, а още 6500 полицаи са били мобилизирани за друга демонстрация в столицата на Южна Корея, в която са участвали обаче едва 25 000 души, писаха местни медии.

146 загинали и 150 ранени на шествие за Хелоуин (ВИДЕО+СНИМКИ)

В случая с тазгодишните празненства за Хелоуин не е имало посочен организатор. Кметството на Сеул разполага с контролна система, изчисляваща вероятния брой участници в дадено събитие въз основа на данни от мобилните им телефони, но според местни медии тя не е била използвана в събота вечерта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА