Държавата е дала около 60 млн. лева само за машини

Може би трябва да се сканира бюлетината, има рационалност. Това са машини, които след излизане от гласуване, приемат бюлетината вместо урна. Такъв ще отчете невалидна бюлетина и струва 25% по-евтино от сегашните машини - около 3700 лева. Това каза Веселин Тодоров от "Сиела Норма" за "Твоят ден".

В промените не пише промяна на софтуер и хардуер на машините, а няма да се ползва резултата от машините като меродавен, ще се броят разписките. Но няма "клауза за забрава" - машините да станат безпаметни. Машините могат да бъдат полезни щом няма да бъдат променяни, а връщането на хартиената бюлетина не е толкова фатално. Машините, купени еднократно, струваха по 5000 лева всяка. Държавата е дала около 60 млн. лева само за тях, отделно още около 7-8 милиона за услуги. 15 години експлоатация се дава за устройствата. В дългосрочен план машините са по-евтини от хартията", обясни той.

ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА: Среднощно заседание, взаимни атаки и закана за протест (ОБЗОР)

По думите му интернет гласуване също е вариант. "1/3 от избирателите в света гласуват електронно-машинно, но нека имаме предвид, че има и държави където няма избори. Горе долу половината хора наистина искат да гласуват на хартия. Досега сме купували хартия на цена около 3,50 на ролка - тя изкарва един ден в една машина. БНБ ще закупи оборудване, за да произвежда новите ролки. Това се прави с цел сигурност, разписките имат стойност на валута, вероятно ще имат воден знак", предположи Тодоров.

Относно текста "дневникът е подправен", появил се на 3 машини за гласуване той подчерта, че това е готов израз в ресурсния файл и с тях не е гласувано. "Това се появява когато инсталираш или тестваш машината. Нито един избирател не може да го види по време на гласуване. Гласът няма да изгори дори машина да бъде унищожена, ако разписките се пазят", разкри той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.