Според политолога Кольо Колев би могло да се направи 10% извадка от машините, която гарантирано да бъде проверявана

Броят на недействителните гласове на едни местни избори се съотнася към броя на гласувалите, а трябва да е към всички бюлетини. А на местни избори всичките бюлетини са поне 4 пъти повече от броя на гласувалите. Само на местни избори е голям процентът недействителни гласове. Това каза за "Твоят ден" социологът Юрий Павлов.

По думите му на последното гласуване на хартия и машини недействителните бюлетини и "не подкрепям никого" са били около 4% от подадените гласове, докато на последния вот са били около 3,9%. "Принудителното машинно гласуване не променя този процес. Това е израз на волята на гласоподавателя, който не харесва всички", заяви той. 

Йордан Цонев в спор с журналист за позицията на ДПС за машинния вот

"КС на Германия забрани машинния вот, защото счете, че избирателят трябва да контролира процеса и пътят да е ясен. Липсата на доверие беше причината за забраната. В България въпросът е се превърна в разделител по политически пристрастия", заяви Павлов. 

Според политолога Кольо Колев се говори за две неща - доверие и контрол. "Би могло да се направи 10% извадка от машините, която гарантирано да бъде проверявана. Накрая да се каже, че е бил направен контрол и да се запази доверието. Идеята, че чрез съда можеш да стигнеш до проверка на машините, беше безумна. Вместо да се тръгне по пътя на оптимизация, се тръгна по пътя на безумията", заяви той. И допълни, че ограничението да се гласува с определен знак също е довело до 14-15% невалидни бюлетини.

По думите му недоволството от старото статукво е породило ново. "Сега отново ей така на седянка за няколко часа, решават, че могат да намерят решението на всички проблеми. Предложението на ДБ е разумно - да има експертен съвет, който да вземе професионално решение", посочи Колев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.