Ще се търси контакт с ЕК за пълно изчистване на текста на дерогацията

Продължават споровете за това има ли право България да продава продукти, които са изработени от руски нефт. Днес от служебния кабинет отново бяха категорични - това е позволено на страната ни. Европейската комисия обаче продължава да напомня - нямаме право. Разминаването озадачи както депутатите, така и бизнеса.

СПОР ЗА НЕФТА: Има ли право България да препродава петролни продукти

От представителството на Европейската комисия  подчертаха, че позволението страната ни да внася руски петрол до края на 2024 г. е не за да се помага на фирми, а на хората. „Смисълът на санкциите е да се спрат паричните потоци, които финансират руската армия. Но не трябва да се заблуждаваме, че те раняват европейската икономика и европейските държави. Изключението, направено за България,  е за българските граждани и икономика. Изключението не е за „Лукойл”, не е за износ, а за българските граждани”, категоричен беше Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България.

МФ: България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт

Според служебният кабинет обаче страната ни има право да изнася преработените продукти. „В регламента няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от преработения суров руски нефт. Такава забрана има за суров нефт, който е получен по нефтопровод, по морски транспорт няма забрана, а България внася нефт с морски транспорт”, каза министърът на транспорта Христо Алексиев. Все пак ще се търси контакт с Европейската комисия за пълно изчистване на текста на дерогацията, защото по думите на Алексиев в регламента има неизяснени въпроси.

В парламента депутатите от Енергийната комисия също не разбраха на какво има право държавата ни. „Ако колегите от „Продължаваме Промяната” не могат да дадат отговор за какво са се договорили с Европейската комисия и каква е всъщност дерогацията, която ние имаме, значи проблемът е сериозен”, твърди бившият енергиен министър Теменужка Петкова. Според Драгомир Стойнев от БСП разсъжденията върху тази тема не е на депутатите, а на служебната власт.

„Продължаваме Промяната” пък атакува служебния кабинет, че със сделката за „Лукойл” се цели евтините горива да се изнасят в чужбина за печалба.

Търговците на горива също не са убедени как трябва да се тълкуват текстовете. „Аз като председател на Българска петролна и газова асоциация, а и нашите членове, успяхме да се объркаме жестоко и да изпаднем в информационен вакуум дори ние”, коментира Живомир Терзиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.