На кого поверяваме психиката си

Психотерапевтите искат закон и стандарти за добра практика. Браншът работи без регулация на изисквания, критерии и специализации. Така пациентите са поставени в рискови ситуации, а експертите - в недостойни условия на труд.

„За да съществува една професия достойно, регулирано, от една страна пазейки хората, с които работи - тоест пациентите, клиентите, от друга страна, пазейки и професионалистите, тя трябва да бъде съотнесена към реалността, тоест към някакви законови норми”, обясни клиничният психолог Велислава Донкина.

Засега в бранша има регулация, която на този етап не е задължителна, а пожелателна. В същото време професията изисква години учене и висока квалификация.

„Всеки шести, който идва при мен за консултация, е бил при човек, който се представя като представител на професията, но не може дори да докаже, че е бил квалифициран за нея. Щетите могат да са ужасни, тъй като започват още от диагнозата, от начина, по който се работи, без да си преминал през добра подготовка”, допълни психологът Пламен Димитров.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.