Това съобщи Международната комисия за изчезнали лица

Над 15 000 души са в неизвестност от началото на войната в Украйна, съобщи Международната комисия за изчезнали лица, цитирана от Ройтерс.

Базираната в Хага организация, създадена след войните на Балканите през 90-те години, отвори офис в Киев, за да помогне на Украйна да документира и издирва хора в неизвестност.

Русия си върна 50 военнопленници при размяна с Украйна

Изчезналите в Украйна са много повече от 15 хиляди. Базираната в Хага международна комисия посочва този брой, понеже това са хора, за които са подадени сигнали от техни близки или колеги. Те са изчезнали по различни начини - някои са изпратени насила в Русия. Други са държани в плен. Повечето вероятно са убити, без да е ясно как и къде. 

Подобно звучеше и обръщението на новият върховен комисар на ООН по правата на човека. Фолкер Тюрк каза, че тактиката на Русия да атакува цивилна инфраструктура носи страдание на милиони украинци. Киев, Одеса и Харков отново бяха без ток и отопление за дълго. Вече започна изграждането на 4000 точки из цялата страна, в които хората могат да ползват ток от генератори и да се стоплят поне за известно време.

От ООН отново изтъкнаха, че целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, като електро- и топлоцентрали е военно престъпление.

Отново включиха първия реактор на Хмелницка АЕЦ към електропреносната мрежа на Украйна

А в Русия Владимир Путин се срещна с майки на войници, изпратени в Украйна. Държавните телевизии показаха разговор със 17 жени. Президентът на Русия каза, че цялата страна съчуваствала на майките на загиналите за загубата им. Техните коментари не бяха излъчени в първите репортажи.

Путин каза на жените, да не вярват на нещата, които виждат по телевизията и в интернет, защото имало много фалшиви публикации. Това очевидно беше опит за отговор на десетките видеоклипове в социалните мрежи, записани от мобилизирани войници или техните майки. Те разказват за цял списък с проблеми в руската армия, като липса на елементарна екипировка, изпращането на фронта без военна подготовка и липса на връзка с мобилизираните.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.