За да стигнем до спад на цените, трябва да видим много сериозна рецесия или да имаме голям технологичен пробив в доставянето на енергия, каза още икономистът

Високата инфлация ще продължи в следващите 5 до 10 години. Такова мнение изрази икономистът Стоян Панчев в студиото на “Събуди се”. “Очакваше се към края на годината да имаме достигане на пик на инфлацията. Сега сме на 17,6%. Миналият месец бяхме на 18%. По-дългосрочната картина ни показва, че имаме продължаващо намаляване на темп на ръст на цените. Не става въпрос са по-ниски цени, а ръст на цените, който е по-бавен”, обясни икономистът. Това явление обаче ще се дължи най-вярното на негативни процеси, като стагнация на икономиката или малка рецесия, посочи още той. 

Панчев прогнозира, че периодът на висока инфлация на годишна база ще се задържи до 10 години. “Историческите данни ни показват, че при предишни такива ситуации, периодът за спад на инфлацията се удължава. 5 до 10 години ще имаме завишена инфлация, може да е 4%, 5% или 6%, може и като сега”, обясни той.

София-област изпреварва столицата по заплати

За да стигнем до спад на цените, трябва да видим много сериозна рецесия или да имаме голям технологичен пробив в доставянето на енергия, каза още икономистът. 

Панчев отрече таваните на цените да са ефективна мярка. “Те може временно да задържат цените, но след това настигат предишното им ниво”, обясни той. Според него добра форма на подпомагане на доходите са ваучерите за храна. 

“Една от добрите новини е че пазарът на труда е по-скоро “на страната на работещите”. Имаме голямо търсене на работници, но по-малко предлагане, това означава, че работещите могат да определят условията”, посочи икономистът и призова: “Отидете и си поискайте увеличение на заплатата”.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.