Това заяви на брифинг бившият социален министър Деница Сачева

На 11 май 2021 г., ден преди влизането в сила на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ. С тях иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. Това заяви на брифинг бившият социален министър Деница Сачева, пише dariknews.bg.

В нарушение с нормите, таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията са посочени неверни данни, твърди още тя. По думите й в този момент Петков не е имал никаква законодателна власт да извършва подобни действия.

„На 27 май БНБ в нарочно съобщение потвърждава за подадените документи от лица, които към тази дата нямат представителна власт, защото това е преди датата на встъпването в длъжност на служебното правителство, като посочват, че подадените документи са в разрез със Закона. На 21.05.2021 г. документите са оттеглени. На 16 май Петков като служебен министър развива тезата, че 900 млн. от капитала на ББР са дадени на 8 фирми, 4 от които - свързани с едно лице. Тезата се развива и в брифинги и медийни участия. Отчетите на БНБ показват, че около 1.4 млрд. лв. е уставният капитал на банката и те са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс. Отчетите в БНБ и ТР сочат, че дейността е развивана с привлечени средства от международни институции, активите на банката са в размер на 4 милиарда, а отпуснатите кредити са със солидни обезпечения. В серия интервюта след това Петков твърди, че не е подпомагала средни и малки предприятия, което е лъжа, защото се вижда, че общо клиентите на банката са били 18 500 основно МСП, като в бройката не се включват фирмите, подкрепени по мярката за COVID-19 - около 2000 малки предприятия. През целия месец юни Петков прави опити да смени ръководството на ББР, произнася се като собственик на акциите на банката, като за пореден път нарушава законодателството”, допълни Сачева. Документите му нямат номер и печат, не са излезли от деловодството. След като СГС спира вписванията, следва атака към съда, твърди тя.

„От публичната информация на сайта на ББР към 31.12.2021 г. става ясно, че ръководството на банката е обсъждала облигационната емисия да не бъде реализирана и то само с решение на управителния съвет на банката”, заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Темата коментира и Министерството на иновациите и растежа: "Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана. Решението на Управителния съвет за прекратяването на емисията е взето на 15.11.2022 г. То е внесено за одобрение от УС към новоназначения Надзорен съвет на банката на 23 ноември 2022 г., но тогава Надзорният съвет отказва да одобри решението на Управителния съвет, защото прекратяването на емисията би легитимирало направените разходи, без да са ясни причините, поради които облигацията не е реализирана и прекратена", написаха в писмена позиция от администрацията на Министерството на иновациите и растежа.

В твърдението, че са изхарчени милион и половина за консултантски и адвокатски услуги ГЕРБ замесиха името и на Лена Бориславова. Договорът на Банката за развитие с частното адвокатско дружество, чийто представител е Бориславова, стана обект и на проверка на прокуратурата. От ПП отхвърлиха критиките по адрес на Кирил Петков и на свой ред обвиниха ГЕРБ във финансови кражби. „В ББР работеше един човек, който даваше кредити сам на себе си, и ние спряхме този процес. Непрекъснато слушаме пресконференции на ГЕРБ, но не чухме най-важната - къде са 53 млн. от АМ „Хемус”, трябва да дадат брифинг и да кажат къде са парите, изкарани с чували”, каза Настимир Ананиев.

В отговор на позицията на ГЕРБ Лена Бориславова написа пост в профила си във Facebook. По думите й загрижеността на партията на Бойко Борисов за ББР е трогателна. „Уважаеми ГЕРБ дами, трогателна е фалшивата ви загриженост за състоянието на ББР - банката, която по време на управлението на ГЕРБ бе лична касичка за безвъзмездни грантове (а не заеми!) за приближените до ГЕРБ бизнесмени, свързани с Д.П., „Инса Ойл”, Вълка и други колоритни герои на ГЕРБерското ни минало. Част от които бизнесмени вече са в просрочие и не си обслужват задълженията, а ББР с новото й ръководство се наложи да влезе принудително в управлението им…”, пише Бориславова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.