40-метрови дървета растат в пещера

Открита е древна гора, която може да е била дом на видове, подобни на гигантската горила Кинг Конг. Тя е открита в дупка в Китай, съобщиха IGN и БГНЕС.

От векове теорията за Кухата Земя се обсъжда сред някои научнофантастични и окултни среди.

Открита от изследователи на пещери, дупката е дълбока 200 метра, дълга 300 метра и широка 150 метра. Размерът на дупката е впечатляващ, но древната гора, открита в нея, е това, което прави откритието историческо.

В пещерата има дърветата с височина до 40 метра. Растенията на нивото на земята достигат до раменете на изследователския екип.

Към момента откривателите не са докладвали за нови видове. Средата е идеална, за да процъфтяват в нея непознати досега растителни или животински видове, включително и древен вид, подобен на Кинг Конг.

Изпълнителният директор на Националния институт за изследване на пещерите и карста в САЩ Джордж Вени описва откритието като "готина новина". В интервю за LiveScience той обяснява, че дупките, макар и често срещано явление по света, обикновено са само метър-два.

Благодарение на уникалната комбинация от геоложки фактори и климат, в югоизточен Китай се образуват визуално впечатляващи дупки. Древната гора, която се е вкоренила в една от тези гигантски дупки, все още е странна и повдига въпроси сред опитните изследователи.

Като пример за това как дупките могат да доведат до процъфтяване на странен живот, Вени посочва дупка в Западен Тексас, в която са открити тропически папрати. Папратите са били пренесени от мигриращи прилепи до пещерната система, в резултат на което южноамериканската флора процъфтява под почвата на хиляди километри разстояние. Примерът на Вени обяснява как дупките могат да се превърнат в дом на цели екосистеми, макар че древна гора с такива размери и мащаби в Китай отново е доста странна.

Теорията за Кухата Земя, която прави древната гора особено интересна за някои ентусиасти, е популяризирана от Едмънд Халей, който открива и Халеевата комета.

През 1692 г. астрономът и геофизик публикува статия, в която обяснява теорията си, че Земята помещава под кората си цял отделен свят. Двеста години по-късно теорията за Кухата Земя се смята за маргинална наука и се среща в научнофантастични романи вместо в научни статии.

Една от най-популярните интерпретации на Кухата Земя идва от книгата на Жул Верн "Пътуване до центъра на Земята". Неотдавна във франчайза „Gears of War“ се появиха скакалци - отцепници от човечеството, живеещи в огромна, обхващаща цялата планета мрежа от пещери. Древната гора под повърхността на планетата, противно на всички очаквания, е реална екологична възможност на нашата планета.

Има нещо вълнуващо във възможността за скрит свят, където древна гора, изпълнена с живот, все още процъфтява, което е накарало теорията да оцелее през вековете. Например в комиксите на Марвел има Дива земя - тропически свят, изпълнен с динозаври в Антарктида, а в „Годзила“ - гигантска пещерна система, в която живеят Кинг Конг и цял вид конгита.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.